De basis van linkbuilding

 • 6 oktober 2018
 • Renée Muller
 • 8,8 minuten leestijd

Snel naar:

Delen?

Pijltje

De basis van linkbuilding: Linkbuilden is een manier waarop je je website hoger in Google krijgt. Dit doe je door een link vanuit een andere website naar jouw website te laten linken. Simpel gezegd; linkbuilding is het proces om die linken te verzamelen.

linkbuiding

Google kijkt naar verschillende rankingfactoren: het gebruik van zoekwoorden, paginasnelheid én het aantal links van externe websites die naar die van jou gaan. Waarom? Google ziet ze als ‘bewijs’ dat jouw pagina relevant is. Maar hoe krijg je dan links van andere pagina’s? Door linkbuilding. In dit artikel leggen we uit wat het is en hoe je ermee aan de slag gaat.

Wat je gaat leren:

 • Wat is linkbuilding?
 • Hoe werkt linkbuilding?
 • Wie maakt gebruik van linkbuilding?
 •  Hoe kun je het beste linkbuilden?

Wat is linkbuilding?

Linkbuilden is een manier waarop je je website hoger in Google krijgt. Dit doe je door een link vanuit een andere website naar jouw website te laten linken. Simpel gezegd; linkbuilding is het proces om die links te verzamelen.

Wat is een backlink?

Een backlink is een link die vanuit een andere website naar jouw website linkt.

Laten we als voorbeeld een webshop van een elektronica winkel nemen. De eigenaar van de elektronica winkel wil zijn website graag hoger in Google krijgen.

Dit kan kort gezegd gedaan worden door een link van een andere website naar de website van de elektronica winkel te plaatsen. Hierdoor zal de website een hogere positie in de zoekresultaten van Google krijgen.

Eén backlink per domein

Het is belangrijk dat de backlink niet vanuit hetzelfde domein naar jouw domein linkt. Bij het voorbeeld van de elektronica winkel krijgt de elektronica winkel dus een link van een andere website.

Dit komt omdat wanneer je een backlink vanuit hetzelfde domein ontvangt en het steeds evenveel positieve impact zou hebben op je posities, dan zou dat een gemakkelijke manier zijn om hoger te komen in Google.

Dit wil Google niet. En als je dit wel doet, heeft die backlink heel weinig impact op je positie in Google.

Één backlink voor de hele website?

Het is heel erg belangrijk om te weten dat backlinks vooral gelden voor de pagina waarnaar is gelinkt. Dat je een goede backlink ontvangt naar een pagina op je website, betekent niet dat heel je website daarvan profiteert.

Alleen de pagina die de link ontvangt, zal hoger komen in de Google rankings.

Autoriteit van een website

De autoriteit van een website bepaalt grotendeels hoe effectief een website is. Stel dat je op zoek bent naar een nieuwe baan. De baas van het bedrijf waar jij wilt werken kent een vriend van je. Die vriend heeft even een positief woordje voor je gedaan. Dat is natuurlijk altijd goed.

Maar wanneer ditzelfde gedaan wordt door de minister president, of door iemand met een zeer hoge functie, is dat positieve woordje natuurlijk veel meer waard voor jouw potentiële baas.

Zo is dat ook met linkbuilden. Op het moment dat jij een link ontvangt van een website met een hoge autoriteit, is dat veel effectiever dan wanneer je een link krijgt van een website met een lage autoriteit.

Linkbuilding

Hoe werkt Linkbuilding?

Zoals we hierboven uitgelegd hebben, dat als je een link van een website naar je eigen website krijgt, gaat jouw website omhoog in de zoekresultaten van Google.

Dit is de basis, maar als je echt wilt stijgen in de zoekresultaten van Google zijn er een aantal dingen waar je op moet letten tijdens het linkbuilden.

 • Type website
 •  Anchortext
 • Autoriteit van de website
 • Backlinks checken
 • Do Follow of No Follow?

Type website

Het is belangrijk om te kijken van welke website je een link krijgt. Zo zul je van de ene website meer stijgen dan van de andere.

Laten we weer het voorbeeld van de elektronica winkel nemen. Als de website van de elektronica winkel een link van een forum over eten krijgt, zal die niet zoveel stijgen als dat ze een link van een blog over smartphones krijgt.

Relevantie is namelijk heel belangrijk. Het is cruciaal dat je een link van een relevante website krijgt.

Tegenwoordig kun je beter langer zoeken voor een sterkere, relevantere link, dan korter zoeken voor meerdere, niet-relevante websites.

Google is strenger geworden als het gaat om linkbuilding. Je zult minder stijgen wanneer je een link krijgt van een niet-relevante website.

Anchortext

Een anchor is het stukje klikbare tekst van een link. Door de anchor te bekijken weet Google beter waar de pagina waar je naar linkt over gaat.

Daarnaast zal Google de link beoordelen door de anchor te lezen. Als je Anchor niet relevant is aan de pagina waarnaar gelinkt wordt, zal de link niet zoveel voordeel geven.

Laten we weer het voorbeeld van de elektronica winkel weer pakken. Als de elektronica winkel een link ontvangt van een blog over mobieltjes en de anchor is eten kopen, dan zal dat niet zoveel effect hebben.

Het is heel erg belangrijk om een relevante anchor te hebben. Een anchor als elektronica kopen zou is dus veel effectiever.

Website autoriteit checken

De autoriteit van de website bepaalt grotendeels hoe effectief een backlink is. Maar hoe check je nou of een website veel autoriteit heeft of niet?

Nou, dit doe je door middel van andere websites. Elke website kun je op kwaliteit en autoriteit laten beoordelen met websites zoals Moz, Ahrefs en Majestic.

Met die websites kun je kijken hoe waardevol een website is. Je hebt verschillende beoordelings categorieën, Moz heeft bijvoorbeeld Moz DA en PA.

Ondanks dat de websites iets verschillen wat betreft de beoordeling, hebben ze allemaal hetzelfde basisprincipe: hoe hoger de website rank, hoe meer autoriteit die website heeft.

De Basis van Linkbuilding

Ahrefs

Ter illustratie maken we gebruik van Ahrefs om te laten zien hoe je de autoriteit van een website checkt.

Je moet wel eerst een account aanmaken voor Ahrefs. Met de gratis versie zul je niet alles kunnen doen wat je met een betaald account wel kan.

Je gaat naar www.ahrefs.com. Vervolgens zie je links bovenaan een balkje waar je de URL van een website kunt invoeren.

De Basis van Linkbuilding

Wij hebben in dit geval de website van bol.com gebruikt. Hieronder zie je een groot aantal gegevens. Je ziet de Ahrefs Rank, UR en de DR. Dat zijn de beoordelings categorieen van Ahrefs.

In dit geval heeft bol.com een DR (Domain Rating) van 90, wat heel erg hoog is. Maar in de praktijk is een link van een website met 30 DR al heel waardevol.

De Basis van Linkbuilding

Backlink checker

Het is cruciaal om bij te houden hoeveel backlinks je al hebt en van welke websites je die linken hebt ontvangen. Gelukkig kun je dit doen met dezelfde websites waar je ook je website autoriteit mee kunt checken.

Met deze websites kun je makkelijk een overzicht houden van je backlinks, de kracht van de backlinks en van welke websites de backlinks komen.

Hieronder zie je een voorbeeld van hoe je de backlinks kunt zien op Ahrefs.

We pakken weer de website van bol.com

De Basis van Linkbuilding

Vervolgens klikken we op “Verwijzende domeinen”

De Basis van Linkbuilding

Dan zien we de backlinks die bol.com ontvangt en vanuit welke website. We kunnen de DR zien en nog meer handige gegevens.

Ook kunnen we selecteren of we backlinks willen zien die nu online staan. Daarnaast kunnen we ook backlinks zien die ooit naar bol.com hebben gelinkt, maar die nu niet meer online staan.

De Basis van Linkbuilding

Do follow of no follow

Er zijn twee soorten links: do follow en no follow. Alle linkszijn standaard do follow. Een do follow link telt mee voor Google en door een do follow link zul je ook hoger in de zoekresultaten van Google verschijnen.

Een no follow link telt minder mee voor Google en daardoor zul je minder voordeel in de zoekresultaten terugzien. Dat betekent niet dat het nutteloos is om een no follow link te krijgen.

Een no follow link kan namelijk bijdragen aan een gevarieerd linkprofiel.

Wie maakt gebruik van linkbuilding?

Nu je weet wat linkbuilding is en hoe het werkt, ben je misschien benieuwd of linkbuilding voor jou ook een optie is.

Linkbuilding kan in principe nooit kwaad en dit is ook waarom bijna elke grote webshop of website gebruik maakt van linkbuilding.

Gegarandeerd dat linkbuilding voor jouw website ook positieve resultaten zal opleveren. Je moet alleen de overweging maken of je er tijd voor hebt.

Je kunt binnen een uurtje vast en zeker 3 goede linken scoren.

Keyboost: wat is het?

Misschien heb je wel eens een mailtje ontvangen over Keyboost, of je interesse hebt om keyboost te gebruiken om jouw website snel hoger te laten komen in Google.

Ik zal kort uitleggen wat Keyboost is, en waarom je Keyboost niet moet gebruiken. Keyboost is onderdeel van iPower, een Belgisch SEO bedrijf.

Keyboost geeft jouw website backlinks vanaf andere schimmige websites, en op korte termijn werkt dit goed, maar uiteindelijk zul je hier veel problemen mee krijgen.

Je kan volledig uit de zoekresultaten van Google verdwijnen op sommige zoekwoorden als Google erachter komt dat je gebruik maakt van Black Hat SEO technieken. In het ergste geval kan je website nooit meer terug komen in de zoekresultaten van Google.

Black Hat SEO technieken zijn technieken die niet gebruikt mogen worden, en ik kan je aanraden om dat ook niet te doen, de gevolgen die kunnen optreden bij het gebruik van Black Hat SEO technieken zijn het gewoon niet waard..

Hoe kun je het beste linkbuilden?

Er zijn verschillende manieren waarop je wel goede links kunt krijgen. Je kunt op een natuurlijke manier links verkrijgen, wanneer je een bijvoorbeeld een heel goed artikel hebt geschreven en mensen dat artikel overnemen en naar jouw website verwijzen met een link.

Ook kan je links verkrijgen door ze te kopen. Er zijn talloze sites waarop je linken kunt kopen, bijvoorbeeld een site als Link Pizza waar je tevens gesponsorde content kunt kopen. Dit is een goede manier om aan linken te komen als je geen tijd hebt om kwaliteit backlinks te vinden.

Verzamelsites

Verder kun je links zelf vinden en toevoegen, denk aan verzamelsites, fora, in de comments van een artikel of op startpagina’s. De waarde van dit soort links neemt tegenwoordig sterk af, maar het blijft een makkelijke manier om aan linken te komen.

Gebruik deze techniek als je snel een paar linken wilt vinden, maar wanneer kwaliteit niet super belangrijk is.

Als je meer wilt lezen over linkbuilding of meer linkbuilding technieken wilt zien neem dan zeker een kijkje naar de 103 Fenomenale Linkbuilding Strategieën.

Start vandaag nog met groeien.

Contact MetMuller