Zo pas je gedragspsychologie toe op je website voor meer conversies

 • 9 september 2022
 • Renée Muller
 • 5,3 minuten leestijd

Snel naar:

Delen?

Pijltje

Wist je dat je kunt inspelen op het gedrag van je potentiële klanten? Marketingpsychologie is echt niet enkel voor grote bedrijven, jij kunt dit ook gemakkelijk toepassen op je website, als je wilt vandaag nog. In deze blog vertellen we je hoe je gedragspsychologie kunt toepassen op je website om je conversies te laten stijgen.

Gedragspsychologie

1. Hoe werkt gedragspsychologie?

Allereerst: wat is gedragspsychologie en waar komt het vandaan? Robert Cialdini, een Amerikaanse sociaal psycholoog, staat bekend als de “peetvader” van de moderne gedragspsychologie.

Zijn boek Influence uit 1984: The Psychology of Persuasion is door miljoenen mensen gelezen en wordt beschouwd als een klassieker in het vak.

Hierin introduceert Cialdini zes sleutelprincipes die sindsdien bekend zijn geworden als de “beïnvloedingsprincipes”.

Hij stelt namelijk dat menselijk gedrag vooral door deze zes sleutelprincipes wordt gestuurd.

De 6 beïnvloedingsprincipes van Cialdini

Deze principes zijn:

 • Wederkerigheid: Mensen zijn geneigd een gunst terug te doen. Als je ze iets geeft, voelen ze zich verplicht jou iets terug te geven. Dit is waarom gratis monsters zo goed werken.
 • Commitment en consistentie: Als mensen zich eenmaal ergens aan gecommitteerd hebben, zelfs op een kleine manier, zijn ze eerder geneigd het door te zetten. Dit is waarom eerst om een kleine gunst vragen voor je een verzoek doet zo effectief is – de persoon voelt zich verplicht in te stemmen met je grotere verzoek omdat hij al met het kleinere heeft ingestemd.
 • Sociaal bewijs: Mensen zijn geneigd te doen wat anderen in hun omgeving doen. Als we andere mensen iets zien doen, nemen we aan dat het wel het juiste moet zijn om te doen. Dit is waarom “populariteit” zo’n krachtige kracht is – en waarom online recensies zo belangrijk zijn.
 • Autoriteit: Mensen hebben de neiging zich te onderwerpen aan gezagsdragers. Als iemand in een positie van macht of deskundigheid ons zegt iets te doen, zijn we eerder geneigd het te doen. Dit is waarom steunbetuigingen van beroemdheden zo effectief zijn.
 • Aardig vinden: Mensen zijn eerder geneigd ja te zeggen tegen iemand die ze aardig vinden. Dit is de reden waarom het beste verkopers zijn vaak degenen die het sympathiekst zijn.
 • Schaarste: Mensen willen wat ze niet kunnen hebben. Als iets in beperkte voorraad, zijn we eerder geneigd het te willen hebben. Dit is waarom “beperkte tijd aanbiedingen” zo effectief zijn.

2. Identificeer de belangrijkste psychologische principes die jouw websitebezoekers beïnvloeden

Nu je de zes sleutelprincipes van gedragspsychologie kent, is het tijd om je website eens onder de loep te nemen en te zien hoe je ze kunt toepassen.

Stel dat je een online winkel hebt die dameskleding verkoopt. Je zou het volgende kunnen overwegen:

 • Wederkerigheid: Bied een korting op de eerste aankoop.
 • Betrokkenheid en consistentie: Gebruik testimonials en recensies van klanten prominent op je website.
 • Sociaal bewijs: Gebruik “populaire artikelen” of “trending artikelen” rubrieken op je website.
 • Autoriteit: Gebruik steunbetuigingen van beroemdheden of samenwerkingsverbanden met influencers.
 • Aardig vinden: Gebruik aantrekkelijke modellen in je productfoto’s.
 • Schaarste: Gebruik countdown timers voor speciale aanbiedingen en uitverkoopartikelen

Door deze sleutelprincipes van gedragspsychologie toe te passen, kun je de natuurlijke neigingen van je potentiële klanten aanspreken en je kansen op conversie vergroten.

3. Pas deze principes toe op je website voor meer conversies

Er zijn heel veel slimme trucs die je toe kunt passen op je website. Bijvoorbeeld:

 • Gebruik afbeeldingen en video’s: Mensen zijn eerder geneigd zich met beelden bezig te houden dan met tekst. Gebruik overal op je website foto’s en video’s van hoge kwaliteit, vooral op je landingspagina’s.
 • Gebruik sterke call-to-actions: Je call-to-action moet duidelijk, beknopt, en onmogelijk te missen zijn. Gebruik effectieve woorden als “gratis,” “nu,” en “bespaar” om de kans te vergroten dat mensen tot actie overgaan.
 • Gebruik pop-ups verstandig: Pop-ups kunnen vervelend zijn, maar ze kunnen ook heel effectief zijn als ze goed gebruikt worden. Probeer een pop-up te gebruiken voor een speciale aanbieding of korting.
 • Gebruik FOMO: Fear Of Missing Out is een krachtig psychologisch principe dat je in je voordeel kunt gebruiken. Gebruik urgentie en schaarste in je marketingboodschappen om in te spelen op de angst van mensen om iets te missen.
 • Autoriteit: Als je een expert bent op je gebied of uitgebreid onderzoek hebt gedaan, zorg er dan voor dat je deze informatie deelt met je doelgroep! Dit zal vertrouwen en geloofwaardigheid opbouwen, waardoor het waarschijnlijker wordt dat klanten converteren. Je kunt dit doen door testimonials van klanten, case studies, of het delen van industrieprijzen. Je kunt ook webinars geven waarin je je kennis met je doelgroep deelt.

4. Test en meet de resultaten om te zien of je veranderingen effectief zijn

De enige manier om zeker te weten of je veranderingen effectief zijn is te testen en de resultaten te meten.

Gebruik Google Analytics om je conversiepercentage bij te houden voor en nadat je veranderingen aan je website hebt aangebracht.

Zo kun je bepalen of je veranderingen al dan niet het gewenste effect hebben.

Zet ook vooral A/B-testen in, dat is een methode om twee versies van een website te vergelijken om te zien welke beter presteert.

Dit is een essentieel hulpmiddel voor elke marketeer of ondernemer die zijn website wil optimaliseren voor conversies.

5. Blijf bijsturen en optimaliseren tot je de gewenste resultaten bereikt

Het mooie van gedragspsychologie is dat er steeds nieuwe manieren zijn om ze toe te passen. Naarmate je meer leert over de principes van gedragspsychologie, zul je meer manieren kunnen vinden om ze op je website te gebruiken.

En naarmate je de resultaten van je veranderingen blijft testen en meten, kun je je tactieken en strategieën bijstellen tot je de gewenste resultaten bereikt.

Dus blijf leren, testen, en bijstellen tot je de kunst van het gebruik van gedragspsychologie op je website onder de knie hebt!

Hulp nodig met gedragspsychologie?

Door de principes van gedragspsychologie op je website toe te passen, kun je je kansen op conversie vergroten en meer verkopen.

Het kan je ook een belangrijke voorsprong geven op je concurrenten.

Maar onthoud wel dat het belangrijk is om de resultaten van je veranderingen te testen en te meten, zodat je zeker weet dat ze effectief zijn. Anders verspil je misschien je tijd (en geld).

Het is belangrijk om te onthouden dat gedragspsychologie maar één stukje van de puzzel is. Er zijn veel factoren die de conversie beïnvloeden, dus verwacht geen wonderen.

Je kunt alle 6 principes van Cialdini toepassen, maar als je zoekmachine optimalisatie vervolgens niet op orde is, vinden mensen je website überhaupt niet.

Als je meer wilt weten over hoe je je website kunt optimaliseren voor conversies, of als je hulp nodig hebt bij je online marketing, neem dan contact met ons op. We helpen je graag je bedrijf te laten groeien.

Vond je dit een interessante blog?, bekijk dan zeker ook onze andere blogposts over marketing en conversie optimalisatie!

Start vandaag nog met groeien.

Contact MetMuller