Hieraan voldoet een goede metabeschrijving volgens Google

 • 2 september 2022
 • Renée Muller
 • 2,9 minuten leestijd

Snel naar:

Delen?

Pijltje

Een metabeschrijving is dan wel geen directe rankingfactor, hij is wel heel erg belangrijk voor je SEO. Waaraan voldoet een goede metabeschrijving? We delen tips van Google met je.

Goede metabeschrijving

Wat is een metabeschrijving?

Een metabeschrijving is een korte flaptekst die onder de titel van je pagina verschijnt in de zoekmachine resultaten pagina’s (SERPs). Deze beschrijving geeft zoekers een idee van waar je pagina over gaat, en kan hun beslissing om door te klikken beïnvloeden

Een goede metabeschrijving moet:

 • Uniek zijn en de specifieke inhoud op elke pagina beschrijven
 • Bruikbare taal gebruiken die gebruikers aanmoedigt te klikken
 • Relevante trefwoorden bevatten voor ranking doeleinden
 • Niet langer zijn dan 160 tekens

Als je niet zeker weet hoe je een goede metabeschrijving schrijft, maak je dan geen zorgen! Google heeft een paar goede tips om je op weg te helpen.

Goede metabeschrijving

Een slechte metabeschrijving volgens Google

Google raadt aan deze vier soorten “slechte” metabeschrijvingen te vermijden:

 • Lijst van zoekwoorden. Bijvoorbeeld: “Naaibenodigdheden, garen, kleurpotloden, naaimachines, draden, klosjes, naalden”.
 • Dezelfde beschrijving gebruiken voor elk nieuwsartikel. Zoals: “Lokaal nieuws in Uden, geleverd aan je deur. Ontdek wat er vandaag gebeurd is.”
 • Een samenvatting van je pagina. “Eieren zijn een bron van vreugde in ieders leven. Toen ik een klein kind was, herinner ik me dat ik eieren uit het kippenhok plukte en ze naar de keuken bracht. Dat waren nog eens tijden.”
 • Te kort. Zoals: “Elektrische puntenslijper”.

Een slechte metabeschrijving

Een goede metabeschrijving volgens Google

Maar wat is dan een goede metabeschrijving? Daar zegt Google het volgende over:

 • Leg uit wat je winkel verkoopt en details als openingstijden en locatie. “Haal alles wat je nodig hebt om je volgende kledingstuk te naaien. Geopend van maandag tot vrijdag van 8 tot 17 uur, gevestigd in het Modedistrict.”
 • Gebruik een fragment uit het specifieke nieuwsartikel. “Het kleine stadje Uden staat op zijn kop, een lokale bejaarde man steelt ieders cadeautjes de avond voor een belangrijke gebeurtenis. Blijf kijken voor live updates over de zaak.”
 • Een goede samenvatting. “Leer hoe je eieren kookt met deze complete gids in 1 uur of minder. We behandelen alle methoden, waaronder: over-easy, sunny side up, gekookt, en gepocheerd.”
 • Specifiek en gedetailleerd. “Uitstekende elektrische puntenslijper die elk potlood in een handomdraai slijpt. Inclusief vervangend mesje. Verkrijgbaar in zowel Vintage Pink als Schoolbus Yellow. Bestel 50+ slijpers en krijg gratis verzending.”

Hoewel er niets wereldschokkends staat en dit meestal gewoon basis SEO is, is het goed om te zien dat Google wat meer specifieke aanwijzingen geeft over hoe je nuttige en beschrijvende metabeschrijvingen kunt maken die meer kans geven op klikken en verkeer. Alhoewel Google de metabeschrijvingen niet altijd gebruikt, helaas.

Goede metabeschrijving

Tips voor het schrijven van een goede metabeschrijving

Hier zijn nog wat tips van Google over hoe je een goede meta beschrijving schrijft:

 1. Zorg ervoor dat je metabeschrijvingen uniek zijn en relevant voor elke pagina.
 2. Gebruik natuurlijk klinkende taal en vermijd keyword stuffing.
 3. Wees zo beknopt en specifiek mogelijk.
 4. Richt je op het scheppen van waarde voor de gebruiker.
 5. Vermijd het gebruik van “clickbait” taal

Hulp nodig met je metabeschrijvingen?

MetMuller is een internetbureau in Veghel dat gespecialiseerd is in online marketing van A tot Z. We helpen bedrijven met hun SEO, SEA, social media en webdesign. Ons team van experts heeft jarenlange ervaring in de online marketing wereld en is op de hoogte van de nieuwste trends. Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis consult. We helpen je graag je online aanwezigheid naar een hoger niveau te tillen!

Start vandaag nog met groeien.

Contact MetMuller